İZMİTTEN TCG GAYRET SAVAŞ GEMİSİ VE HIZIRREİS DENİZALTISI,DONANMA KENTİ GÖLCÜKTEN YARHİSAR MÜZE GEMİSİ VE ÇANAKKALE KAHRAMANLARINDAN NUSRET MAYIN GEMİSİ

 Farklı yerleri ziyaret etmek,hiç bilmediğiniz coğrafyalarda değişik,gizli kalmış bilgilere ,anılara şahit olmak gezi yapmanın en ilginç noktalarını oluşturur. Özellikle tarihi yerleri ziyaret etmek daha farklı hikayelere tanık olmama her zaman imkan vermiştir. 2014 yılının ilk yazısında birbirinden farklı 4 müzeyi sizlere anlatmıştım ve tarihi bir yolculuk yapmıştık. Bu yılın ikinci yazısında da yine tarihi konuklarımız olacak. Denizlerdeki görevini tamamlamış üç farklı müze gemimizi ve bir denizaltımızı sizlerle paylaşacağım.



 İlk olarak İzmit’te ziyaretçilerini bekleyen TCG Gayret Savaş Gemisini ve Hızırreis denizaltısını ziyaret edip daha sonra donanma kenti Gölcük’teki Yarhisar Müze Gemisine gideceğiz. Yazımızın son bölümünde ise tarihimizin önemli bir parçası olan Nusret Mayın Gemisini saygıyla anacağız. Gemicilik ve denizcilik meraklıları için bu müzelerin gerçekten gezilmeye değer, eşsiz müzeler olduğu kanaatindeyim. Çünkü bende ilk defa bir gemi ve denizaltıyı bu müzeler sayesinde daha detaylı inceleyip, oralarda nasıl zaman geçirildiğine şahit oldum. İlk olarak TCG Gayret Savaş gemisiyle ilgili bilgileri ve izlenimleri sizlerle paylaşmak istiyorum. İzmit’e yolu düşen herkesin deniz kenarındaki bu güzel gemiyi görmemesi enteresan olur; çünkü tepeden baktığınızda gözünüze çarpan ya da sahil tarafından geçerken rahatça görebileceğiniz son derece büyük bir gemi. Büyük bir gemi demişken özelliklerinden bu noktada bahsetmekte fayda var. Gemimizin boyu tam 119 metre, eni ise 12.5 metre. Gemimiz 1946 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde denize indirilerek 1973 yılında kadar Amerikan Deniz Kuvvetleri Pasifik Donanmasında görev yapmış, Kore ve Vietnam savaşlarına katılmış bir gemi. 1973 yılında ise ABD’den alınarak Türkiye’ye getiriliyor ve 1995 yılına kadar, 22 yıl Türk Deniz Kuvvetleri için görev yapıyor.TCG Gayret Gemisi görevini tamamladıktan 2 yıl sonra ise 1997 yılının Ağustos ayında İzmit’te şu anki bulunduğu noktada Türkiye’de ilk müze gemisi olarak ziyaretçilerini beklemeye başlıyor. Uzun yıllar farklı coğrafyalarda görev yapmış bu geminin aynı zamanda bir çok ilki de var. Gemimiz Türk donanmasında ilk ASROC (Güdümlü Torpido) atışını yapan ve TCG AKAR akaryakıt gemisinden denizde seyir halinde ilk akaryakıt ikmalini yapan gemi olma özelliğini de taşıyor. Gemiyi rehber arkadaşlarımız eşliğinde geziyoruz ve gördüğümüz her detayı öğrenme şansımız var. Ziyaretiniz sırasında ses sistemi sayesinde gemi ile ilgili işitsel bilgiler sizlere aktarılıyor. İlk dinlediğimizde geminin yan tarafında bir “E” harfinin yer aldığını işittik ve gezinin ilerleyen bölümlerinde rehber arkadaşlarımız bize bu harfi gösterdiler. Bu “E” harfinin anlamı İngilizce de üstün,mükemmel anlamındaki “Excellent” kelimesini ifade eden “E” harfidir. Gemimiz uzun yıllar başarılı hizmetleri sonucu köprüüstünde bulunan bu “E” harfi ile ödüllendirilmiştir. Ziyaret eden okuyucularım geminin görülmesi gereken her noktasını grubuyla beraber iki rehberi ile gezebilir. TCG Gayret gemisini yazıyla bu kadar anlatabilirim , ilginizi çektiyse ziyaretinizle farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz. 




Gemimize olan ziyaretimiz bitince hemen yanında yer alan TCG HIZIRREİS denizaltısıyla dolaşmaya devam ettik. Denizaltımızın boyu 87.1 metre, eni ise 8.2 metre. Denizaltımız 2.Dünya Savaşından sonra yüksek duruş ve vuruş gücüne sahip denizaltılardan biri olarak 1952 yılında Porsmounth / ABD’de denize indirilmiştir. 30 yıl ABD Deniz Kuvvetlerinde görev yapmış, 30 Eylül 1983 yılında California ‘da Türk Sancağı çekilerek Türk Deniz Kuvvetlerine teslim edilmiş. Tam 21 yıl görev yapan denizaltı 2004 yılında emekliye ayrılmış ve 2004 yılından beri de sergilenmeye başlanmış.  Biraz dar olduğu için gezerken gemiye oranla biraz zorlanabilirsiniz ama her detayı inceleme gibi bir fırsatınız burada da mevcut. Rehberimizden öğrendiğim güzel bir bilgiyi sizlere söyleyeyim. Denizaltı içerisinde yanan kırmızı lambalar var. Bu lambalar gündüz olunca beyaz, akşam olunca ise kırmızı renk oluyor. Bu da personelin gece ve gündüzü ayırt etmesi için kullanılan bir yöntem. Anlatacak çok fazla gezi anınız olabiliyor biz şimdilik bu kadarla sınırlayalım, umarım siz ziyaretlerinizle bu deneyimi yaşama fırsatı yakalarsınız. 




İzmit’te biten ziyaretimiz , karşı kıyıda donanma kenti Gölcük’te devam etti. Burada bizi karşılayan Türkiye’de karaya yerleştirilmiş su üstü savaş gemisi müzelerinden bir olan Yarhisar Müze Gemisiydi. Gölcük sahilde zaman geçiren insanların ziyaret noktası olan gemimiz bizlere 20 dakikada güzel bir gezi imkanı sunuyor. Boyu 53 metre, eni 7 metre olan gemimizi sahili ziyaret ettiğinizde çok rahat görebilirsiniz. Yarhisar Müze Gemimizde 1964 yılında Portland/ Oregon ABD’de Türk Deniz Kuvvetleri için inşa edilmiş. 1965 yılından Türk Sancağı çekilmiş ve Türk donanmasında 40 yıl keşif karakol gemisi olarak görev yaptıktan sonra 2005 yılında görev süresini tamamlamış. Yapılan çalışmalar sonucunda 2006 yılında açılışı yapılarak ziyaretçilerini beklemeye başlamış. Aynı zamanda Gölcük’ün de ilk müzesi olan Yarhisar, 1974 yılındaki Kıbrıs Barış Harekatı’nın Ege safhasında yer alan gazi bir gemidir. Bu gemimizi de rehber eşliğinde yine grup halinde her yarım saatte bir gezebilirsiniz. Gezimiz 20 dakika sürmekle beraber gemimizin içinde Osmanlı ve Türk bahriyesini tanıtan resim, obje; orjinalliği bozulmamış çalışma ve yaşam alanları, yatakhaneler, salonlar, dümenevi ve köprüüstü gibi birçok yeri görme şansına sahipsiniz. Ben çok hoş geziler, sohbetler yaptım tüm müzelerde ve güzel bilgiler edindim. Sizlere bu bilgilere aktarmamda yardımcı olan herkese ve rehberlerimize teşekkür etmek istiyorum. Müzelerimizden alabileceğiniz broşürlerle de bu detaylı bilgilere tekrar ulaşabilirsiniz. Sizlerle paylaşmak istediğim bir bilgi daha var, bu bilgiyi de  gezi sırasında öğrendim.  Türk Deniz Kuvvetlerindeki savaş gemilerinde direğim en üst noktasında Müslümanların kutsal kitabı olan Kuran-ı Kerim monte edilir.Bu eski bir örf adettir ve Osmanlıdan gelmektedir. Direğin en üst noktasındaki Kuran-ı Kerim gemi personeline manevi güç verir.Bu bilgiyi de böyle güzel ziyaretler sırasında elde edebiliyorsunuz.






 Yazımızın son kısmında ilk başta belirttiğim gibi Türk tarihi açısından önemli bir yere sahip bir gemimiz olan Nusret Mayın gemisini anacağız. Nusret Mayın Gemisini  Tarsus ilçesini ziyaretim sayesinde görebildim. Yarhisar gibi karaya oturtulan bir diğer gemimizde Nusret Mayın Gemisi. 1911 yılında Almanya/ Kiel de yapılan gemimiz 40 metre boyunda ve 7,5 metre ene sahip. 18 Mart 1915 yılında Çanakkale Savaşında üstlendiği görev ise künye bilgilerinin yazdığı taş levhadaki gibi dünya tarihi değiştiren bir görev. Nusret Mayın Gemisi Çanakkale Harbinde düşman gemilerinden, İngiliz donanmasına ait IRRESISTIBLE  ve OCEAN gemileriyle, Fransız donanmasına ait BOUVET zırhlı gemilerinin boğazın karanlık sularına gömülmesini sağlayan mayınları döşemiştir. Ziyaretinizle birlikte çok hoş bir alanda bu gemiyi inceleme fırsatı bulacaksınız. Aynı zamanda bu alan içerisinde çok güzel bir müze yer alıyor, o müzede de savaş sırasında askerlerin kullandığı eşyalara ve savaş alanından çıkan mermiler gibi birçok farklı detayları bulabilirsiniz. Aynı zamanda müze bahçesinde Çanakkale kahramanlarından olan ve 276 kiloluk top mermisini sırtlayan Seyit Onbaşının da anıtıyla karşılaşabilirsiniz. Çok uzun bir yazı oldu belki, anlatacak çok anımız  var ama gerisi sizlere kalsın ve bu müzeleri ziyaret edip bu anlara şahit olun. Çanakkale kahramanlarımızı da tekrar saygıyla anıyorum ve bir sonraki yazımızda görüşmek üzere sizlere veda ediyorum. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder