AŞKIN HÜZÜNLÜ YANINI, TARİHİN HER ANINI SİZE HİSSETİREN ŞEHZADELER ŞEHRİ AMASYA

 Götürsün yollar bizi farklı şehirlere. Her gün farklı coğrafyalara ayak basalım. Kültürel olarak zengin olan şehirlerde tarihsel havanın, yaşanmışlıkların varlığını hissetmek inanılmaz. Her adımda tarihi bir yapı, yaşanmış hikayeler, doğayla iç içe bir şehir. Şehir stresinden kalabalığından uzak, kafa dinlemek için yapılmış bir haftasonu gezisinden çok daha fazlası... Bir solukta nefessiz kalırcasına Amasya'ya konuk olmaya hazır olun!

       Ziyaret etmediğim hiç bir il kalmasın istiyorum. Sosyal medya hesaplarımda yer alan bir de notum var hedeflerimi daha kapsamlı şekilde anlatan : "Dünya'nın her şehrinde fotoğraf çekmek istiyorum." diye.  Yaptığımız güzel planlarımızla da yakın coğrafyamızı gezmeye devam ediyoruz. Amasya'yla buluşmak için 4 saatlik karayolu mesafesini aşmamız gerekti. Şehir merkezine yaklaşırken ilk dikkatimi çeken dağın tepesindeki iki heykel oldu. Yolculuğun hemen başında gördüğümüz heykeller unutulmaz aşk hikayelerinden birinin kahramanları olan Ferhat ile Şirin'e ait. Aşkı uğruna Elma Dağı'nı delip şehre su getirmeyi başarmak üzere olan Ferhat'ın, Şirin'in öldüğünü söyleyen yalan haber sonrası hayatını kaybetmesi, bunu duyan Şirin'in kendini kayalıklardan aşağıya bırakması bu üzücü aşk hikayesinin sadece ufak bir özeti.


                          Amasya merkeze yaklaşırken dağın üstünde yer alan Ferhat ile Şirin heykeli


                                                 Şehir merkezinde yer alan Ferhat ile Şirin heykeli

Şehre yaklaşırken kayalıklar üzerinde gördüğümüz heykellerde özeti bize anlatır nitelikte.Şehre girişimizi yaptık, Yeşilırmağın yanından kalacağımız yere uğradık, eşyalarımızı bıraktık ve güzel havanın eşliğinde Amasya turuna başladık. Kayalıklar arasına kurulmuş bu güzel şehre girdiğimde ilk dikkatimi çeken tarihi II.Beyazıd Bedestenini gezerek başladı bu yeni şehirde yeni saatlerimiz. II.Beyazıd Külliyesi Sultan II.Beyazıd adına oğlu  Amasya Valisi Şehzade Ahmet tarafından 1481-1485 tarihleri arasında cami, medrese, imaret ve şadırvandan oluşan bir külliye olarak inşa edilmiş. 


                                                                        II.Beyazıd Bedesteni

Daha sonra caminin güneydoğu köşesine Şehzade Ahmet'in küçük yaşta ölen oğlu Şehzade Osman adına yaptırılan bir türbe eklenmiş. Bu büyük bedesteni gezerken Şehzade Osman adına yaptırılan türbeyi de caminin hemen yanında bulabilirsiniz. Bedestenin bahçe içerisinden değil ama ikinci ziyaret mekanımız olan Herşena Dağı eteklerinden harika fotoğraflarını çektim. 15.yy'da inşa edilen bu harika yapıyı, kuşbakışı izlediğinizde ne kadar muhteşem olduğuna bir kez daha tanıklık ediyorsunuz. Şehirde Osmanlı döneminden kalma çok fazla cami var ve bu çeşitlilik şehre başka bir zenginlik katmış. Gezerken karşılaştığım Gümüşlü Camii 1326 yılında  Tacettin Mahmut Çelebi zamanında yaptırılmış mesela.Yine Hatuniye Camii II.Beyazıd'ın Hanımı Bülbül Hatun tarafından 1510 yılında yaptıırılan tarihi camilerden bir tanesi. Çok eski dönemlere ait mimari eserlere ve işleme örneklerine tanık olacağınız bir şehir Amasya.Bu kadar zengin tarihi öğeler barındırmasının en önemli nedenlerinden biri de Amasya'nın "Şehzadeler Şehri " olarak anılması. Osmanlı döneminde birçok şehzade-tahta çıkmış ve ya çıkmamış - yönetim alanında deneyim kazanmak için Amasya'ya gelmiş. II.Beyazıd'ın oğlu Yavuz Sultan Selim Amasya'da doğup şehirde 11 yıl kalan bir padişah. Çok önemli padişahlardan bazıları da Amasya'ya gelmiş zamanında. Amasya'ya şehzade olarak gelip bunun yanında tahta çıkamayan şehzadelerde var. Şehzade Ahmet Çelebi, Şehzade Alüddin, Şehzade Ahmet, Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu Şehzade Mustafa ve Şehzade Beyazıd Amasya'ya gelmiş fakat tahta çıkamamış olan şehzadelerden. Her adım başka bir tarihi bilginin örneğini karşınıza çıkartıyor bu şehirde



                  Şehzade Ahmet'in küçük yaşta ölen oğlu Şehzade Osman adına yaptırılan türbe

Yolculuğumuzun devamında adımlarımız bizi Harşena Dağı'nın eteklerine Hellenistik Dönemde yapılmış Kralkaya mezarlarına doğru götürüyor. Yeşilırmak kenarında yürürken Yalıboyu evlerinin hemen üst tarafında yer alan bu kaya mezarları farketmemek mümkün değil. Bir an önce tırmanmak için can atıyorsunuz, nasıl yapıldığını merak ettiğiniz bu mezarlar için. Merdivenleri tırmanıp, açık olan bir tanesinde  içine girebildiğiniz bu mezarlar; tarihin kargaşalı dönemlerinde hapishane ve cezalandırma mekanı olarak da kullanılmış. Kaya Mezarların en iyi işlenmiş ve tamamlanmış olanı Aynalı Mağara olarak adlandırılan mezarmış. "Aynalı Mağara" adını almasının da sebebi, ışık vurduğu zaman mağaranın cephesinin parlamasıymış. Antik Çağ yazarı Strabon'a göre Harşena Dağı'nın güney eteklerindeki kalker kayalara oyulmuş olan bu anıt mezarlar Mitridat Krallığı zamanında krallar adına yaptırılmış anıt mezarlarmış.


                                                                       Kralkaya Mezarları






 Yeşilırmak vadisi boyunca 23 adet kaya mezarı bulunduğundan bölge "Krallar Vadisi " olarak da biliniyormuş. Merdivenleri tırmanırken elbet yoruluyorsunuz ama her güzel şey biraz çaba gerektirir. Asırlar öncesinde yapılan bu eserleri görmek ve Amasya manzarasını dağ eteklerinden izlemek için kesikle ziyaret etmelisiniz bu mezarları. Zaten ne kadar harika kareler çektiğimi fotoğraflardan da görebilirsiniz.


                                                               Tırmanmaya hazır olun!


                                                     Kralkaya mezarlarının iç kısımları


Yukarı doğru tırmandığınız da aynı zamanda 14.yy'da yapılmış ve çeşitli onarımlarla 19.yüzyıla kadar kullanılmış Kızlar Sarayı Hamamı'na ait kalıntıyı görebilirsiniz.


                        Harşena Dağı'nda Kralkaya mezarlarının alt kısmında Kızlar Sarayı Hamamı


                                                Dağın diğer tarafında yer alan ikinci hamam

Tırmandınız ettiniz, yoruldunuz tabi aynı zamanda. Hadi arkanıza yaslanın manzaranın keyfini çıkartın. Güzel bir günde, güzel bir şehirde yapılacak en iyi aktivitelerden manzaranın keyfini çıkarmak hiç şüphesiz.Yeşiırmak üzerinde yer alan tarihi köprülerde de dinlenebilirsiniz aynı zamanda aşağı tarafları gezerken. Yeşilırmak'ın yanına indiğinizde ilk dikkatinizi çeken ayrıntılardan biri de Yalıboyu Evleri oluyor tabii ki. Yalıboyu Evleri Yeşilırmak kenarında tarihi sur duvarları üzerinde, ahşap çatkı arası, kerpiç dolgulu olarak inşa edilmiş ve Osmanlı evinin bütün özelliklerini bünyesinde taşıyormuş. Kültürel havayı bütün özellikleriyle yanıstan bu güzel evleri de fotoğraf karelerinize sığdırmayı unutmayın.



                                                                   Amasya saat kulesi

 Güzel geçen saatlerin ardında sıra Amasya akşamının güzelliğini izlemeye geldi. Yeşilırmağın bir tarafında yürüyen insanlar, ilerleyen arabalar; diğer tarafında Yalıboyu Evlerini ve Kralkaya mezarlarını aydınlatan rengarenk ışıklar... İnsanlar dondurma, mısır, çekirdek yiyip Yeşilırmağın kenarında dolaşarak bu renkli akşamın keyfini çıkartıyorlar.

         Amasya'da güzel bir günü noktaladık. Harika bir Amasya akşamı. Yalıboyu Evleri, Kralkaya
                                                  Mezarları ve Amasya Kalesi rengarenk...

Keyifli bir haftasonu ve huzur bulmak için ideal bir şehir Amasya. Hem tarihle buluşup hem de doğanın güzelliğini hissedebiliyorsunuz. Fazla yorulmadan gün içerisinde ziyaret edebileceğiniz yerleri sizin için özetlemeye çalıştım. Amasya Kalesine çıkma şansım olmadı onu da eklemem gerek yazıyı bitirmeden. Kralkaya mezarlarının bir üst kısmında yer alan Amasya Kalesi'ni ziyaret etmek için aracınızın olması ve birazda uzağa gitmeniz gerekiyor. Kaleye tırmanabileceğiniz yakın bir nokta yok. O yüzden çıkamadık ama sizin yolunuz Amasya'ya düşerse belki ziyaret etme şansınız olabilir. Normal yaşantınızda herşey biraz uzağınızda kalsın istiyorsanız bu güzel şehri ziyaret edebilirsiniz. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle hoşçakalım :)

                                                          Amasya sokaklarında yürüyebilirsiniz





                                              Amasya merkezinde yer alan büyük anıt


Antik çağ yazarı Strabon'u merak edenler için de, şehir merkezinde heykeli var, ben de fotoğrafını çektim görebilirsiniz.



                             Şehirde yer alan padişah heykellerinden Yavuz Sultan Selim'in heykeli



                    Herkesin fotoğraf çekilmek için sıraya girdiği Selfie çeken Şehzade Heykeli




























   














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder