TARİHİ BEŞ BİN YIL ÖNCESİNE DAYANAN TURİSTİK İLÇE : KUŞADASI





Daha önce gitmiş olduğumuz yerleri yıllar sonra tekrar ziyaret etmek orası ile ilgili fikirlerimizde ne denli değişikliklerin meydana gelmesine yol açar? Daha önce harika anlar geçirdiğiniz bir mekanın yıllara yenik düşmesi sizi hayal kırıklığına uğrattığı gibi, tekrar gitmek için can attığınız mekanların canlılığını koruması ise sizin tatil isteğinizi  bir o kadar arttırır. Tarihi beş bin yıl öncesine dayanan, benim de yıllar önce bir yaz tatilinde ziyaret ettiğim, Selçuk ziyaretimiz sonrasında uğradığım Kuşadası, Ege’de insanların tatil için sıkça yolunun düştüğü bir yer.



 Kuşadası isminin nereden geldiğini ünlü Osmanlı gezgini Evliya Çelebi’nin aktardığı cümlede bulabiliyoruz. Evliya Çelebi’nin aktardığına göre kent ismini liman önünde duran adacığa konan kuşlar nedeniyle almış ve Kuşadası olarak anılmaya başlamış. Tarihi bu kadar uzun zamana dayanan ve turistlerin fazlasıyla tercihi olan bu ilçe, 13 -14. yüzyılda İtalyan tacirler tarafından SCALANOVA  (Yeni Liman) adıyla kurulmuş. Bu kente gelişimiz ise Selçuk otogarından 20 dakikalık bir yolculukla başladı. 



Kuşadası’nın merkezinden sahile doğru ilerlerken, orayı ziyaret ettiğiniz zaman güzel vakit geçirebileceğiniz çarşının içinden geçiyorsunuz.Yazın hareketli olan her yerde olabileceği gibi, sonbaharda buralara uğradığınızda bazı mekanların sezon dolayısıyla kapalı olacağını bilmelisiniz. Sonbaharda da olsak sahili ziyaret ettiğimizde son derece hareketli bir manzarayla karşılaştık. Sahilde yemek yemek isteyenler için balık lokantalarıyla dolu bir alan mevcut.

                                        İlçe merkezinden sahile doğru ilerleyeceğiniz çarşı 


                 Güvercinada Kalesine gitmeden önce geçebileceğiniz lokantaların yer aldığı meydan

Ana ziyaret noktamız ise Güvercinada Kalesiydi. Açıkçası ziyaret saatimiz biraz akşamüstüne denk gelse de kalenin ardında batan güneşle birlikte güzel  fotoğraflar yakalayabildiğimiz bir gezi oldu.  Kaleyi ziyaret etmek isteyenler için ise çarşıyı geçip, bu lokantaların bulunduğu yere ulaştıktan sonra sol tarafa bakmaları, kaleye doğru giden yolu görmeleri için yeterli olacaktır. Saat bu dakikalarda biraz aleyhimize işlerken, biz aceleyle ziyaret saatini geçirmemek için kaleye ilerlerken, güzel sahil yolunun da keyfini çıkarmayı ihmal etmedik. Kalenin bulunduğu adaya doğru giderken ,deniz kenarından , sol tarafında eski bir saat kulesinin de bulunduğu bir yoldan, doya doya manzarayı izleyerek yürüme şansınız olacak. Sahille adayı bağlayan yol üzerinde, yaz tatillerinin vazgeçilmez eğlence unsuru olan yat gezileri için yatların burada beklediğini de söyleyelim. 

                                                                     Güvercinada Kalesi



Yürüyüşün sonuna geldiğimizde zaman olarak ziyaret saatini geçirmedik ama bizi bekleyen başka bir sürpriz mevcuttu. Maalesef kale restorasyon nedeniyle bu günlerde kapalı durumda. Yaz tatilinizi yaparken değil ama sadece bu kaleyi görmek ya da fotoğrafını çekmek için giderseniz kalenin bu durumunu da kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Durum böyle olunca biz de  dışarıdan fotoğraflamak durumunda kaldık bu güzel kaleyi. Adayı sahilden güzelce izleyebildiğiniz gibi, adadan da sahili aynı güzellikle izleyebilirsiniz.





 Osmanlı İmparatorluğunun 17.yy’daki önemli simalarından Sadrazam Öküz Mehmet Paşa Mülknamesinde Kuşadası’na düşman gemilerinin yanaşarak yolcuları ve hacıları rahatsız etmemesi için bir kale, bir han ve bir iskele inşa ettirdiğini yazmış. Bu bilgiler doğrultusunda Güvecinada Kalesinin hangi dönemde ve ne amaçla yapıldığına dair sorularımız da cevabını bulmuş oluyor. Hava kararırken günün  yorgunluğuyla birlikte çarşıdan çıkıp sahile giderken yanından geçtiğimiz Öküz Mehmet Paşa Kervansarayının da fotoğrafını çektik. Zamanında Kurşunlu Han olarak anılan bu kervansarayın Öküz Mehmet Paşa’nın Mülknamesinde  geçen han olduğunu buradan anlayabiliriz. Çok adı geçti, Öküz Mehmet Paşayı da merak edenler için kervansarayın yanında bir heykeli olduğunu da söyleyelim, hatta fotoğraflarımızda da görebilirsiniz bu heykeli. Kuşadası’nda yazın fazlasıyla yapabileceğiniz aktivite mevcutken, arada böyle tarihi ziyaretler yapabileceğinizi hatırlatıp, buralara uğradığınızda da bizi hatırlamanızı temenni edip Kuşadası maceramızı yavaş yavaş sonlandıralım. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle hoşçakalın.

                                          Eski adı Kurşunlu Han olan Öküz   Mehmet Paşa Kervansarayı


 Sadrazam Öküz Mehmet Paşa'nın Kervansaray yanında bulunan heykeli
















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder