EGE'DE SEYAHATLERİNİZİ TREN YOLCULUKLARIYLA RENKLENDİRİP NERELERE GİDEBİLİRSİNİZ?

Her yazımda ayrı bir seyahatte  yaşanan hikayelere yer veriyorum. Nerelere gittiğim, hangi ulaşım yollarını kullandığım, maliyeti ne kadar tutuyor gibi ayrıntılar. Genelde yazının konusu gittiğim şehirlerden izlenimler. Bugün bir farklılık yapıp gittiğim yerlerden değil gittiğim yollardan bahsedeceğiz. Tabii her zaman bahsediyoruz ama biraz daha ayrıntıya girelim.

Sizi bilmem ama 15 saatlik tren yolculuğu 7-8 saatlik otobüs yolculuğundan daha keyifli geliyor bana. Kendimi daha rahat hissediyorum. Hiç adını duymadığımı yerlerde tren istasyonları olması, karayolunun olmadığı tarla yanlarından demiryolunun geçmesi ve farklı manzaralar bana her zaman farklı hissettirdi. Büyük şehirlerde yaşamak ve oralarda sizden uzakta akan yaşama tanık olmak bana ilginç gelir her seferinde. Tabii bu 15 saatlik yolculuklar çoğu zamanda zor olabilir eğer yalnızsanız. Yazıyı okuyup heves eden olur diye söylüyorum. Neyse konumuz benim uzun tren yolculuklarım değil, Ege'de nelere götürür bizi bu demir raylar. Burada size anlatacağım durakların ayrıntılı yazıları mevcut. Burada kısa örneklerle hepsini ortak bir paydada buluşturdum sadece. Seyahatlerimizi hem uygun maliyete hem de renkli hale getirebilir miyiz deneyelim.


Bölgesel tren yolculukları çok keyifliydi. Biletler yolculuğun hemen öncesinde alınıyor. Yer numarası yok, vagonları konforlu, koltukları rahat tuvaletleri temiz. Sanırım bir defa vagonda ayakta gidenler olmuştu, hangi yolculuk hatırlamıyorum, çok fazla git gel yaptım. Binerken yanıma birşeyler alayım mı diye düşünüyor insan. Sonuçta vagon içerisinde kokar eder ayıp olur diye. Ege'de bölgesel trenlerde benim seyahat ettiğim dönemde yiyecek içecek satışı mevcuttu. Özellikle tereyağlı gevreğe talep çok oluyor. Gevreğin o güzel kokusuna sıcak bir çay almayıp kayıtsız kalmak zor. Yani erken başlayan yolculuklar için kahvaltı sorununu aradan çıkarttık sayın. Gelelim yolculuklara.



PAMUKKALE / HİERAPOLİS ANTİK ŞEHRİ

İlk durak Denizli. Denizli'ye hem bölgesel trenle hem de anahat ile ulaşmak mümkün. Ankara'dan Eskişehir'e oradan da Pamukkale Ekspresi Denizli'ye bir yol haritası çizebilirsiniz. İzmir'den ise bölgesel trenle gidebilir
siniz. Pamukkale'ye otobüs garajından kalkan ilçe minibüsleriyle 20 dakika sonra varmıştım. 2018 de gerçekleşen yolculuk için ödediğim dolmuş ücreti 4 tl. Giriş için müzekartım vardı, böylece giriş daha uygun olacaktır sizin için. Hem doğal hem tarihi bir gezi sizi bekliyor.

Yazı hakkında detaylı yolculuk anılarım için sayfamız :






MANİSA

Manisa yolculumda başlangıç noktam İzmir oldu. Yolculukta anahat trenlerini kullanıyoruz. Günde 5-6 civarı sefer olması lazım. Ne olur ne olmaz diye 1 gün öncesinde almıştım bileti. 45 dakika süren yolculuğun bana maliyeti ise gidiş dönüş 10 TL olmuştu. Ağlayan Kaya, Yeni Han , Kurşunlu Han, Şehzadeler Parkı uğrayabileceğiniz duraklar.




SALİHLİ / SARDES

Bu yolculukta anahat treninden bölgesel trene geçiş yapıyoruz. Yeri gelmişken şunu belirtelim. Benim yolculuklarımın başlangıç noktası hep İzmir oldu. İstasyonlarda bölgesel trenlerin kalkış saatlerini gösteren büyük tabelalardan ya da çıktısı alınıp panoya asılan kağıtlardan hangi tren kaçta kalkar nereye gider görebilirsiniz. Salihli yolculuğu Basmane - Alaşehir bölgesel treniyle saat 11 'de başladı. Dönüşü akşam 19.30 da Uşak - Basmane treni ile planladım. Böylece kullanacağım iyi bir zaman  kaldı bana. Yolculuk süresi 2.5 saat olunca size kalan süre 5 saat gibi birşey oluyor. Maliyet için 10.5 TL ödemişim. Yani sadece tren maliyeti 21 TL. Şimdi sadece şöyle düşünmeyelim. Hemen tren yolculuğu yaptık, hooop diye vardık istediğimiz yere. Ufakta minibüs yolculuklarımız olacak haberiniz olsun. Salihli'de garajdan Sart minibüsleriyle 5.5 TL ücretle 9 dakika gibi bir sürede Sardes Antik Şehri'nin tam önündesiniz.

Manisa ve Sardes Macerası'nın detayları :
https://gezino.blogspot.com/p/gezmek-icin-demiryollarn-tercih-ettigim.html




NAZİLLİ / AFRODİAS ANTİK KENTİ

Bakın bu yolculuğun başlangıcı önemli. Gün doğmadan başlayan heyecanlı olanlardan. Sabah 5'te uyanıp 7.42'de Basmane'den kalkan trene yetiştiğim bir seyahat günü. Yani bu rota için uykudan fedakarlık ediyorsunuz kısaca. Yaz günü zor olmaz erken kalmak. Nazilli'ye 3 saat bir yolculuk söz konusu olunca bu saat en iyi tercih, inanın bana. Maliyet ne kadar diyorsunuz tabii. Yolculuk maliyeti 15.5 TL. Yani gidiş dönüş 31 TL oluyor. Bu yolculuk otobüs yolculuklarıyla biraz daha uzuyor. Tabii ben de anlatmak isterdim hemen Nazilli'de inince Afrodisias yanı başımızda diye ama maalesef değil. Nazilli'den Karacasu Birlik ile 35-40 dakika'da 7.5 TL ücretle Karacasu'ya oradan da 20 dakika da Ataeymir arabaları ile 5 TL ücretle Afrodisias Antik Şehri'nin yürüme mesafesiyle 5 dakika uzağında iniyorsunuz. Yolun sonu Afrodisias Antik Şehri. Giriş ücreti 20 TL. Rakamlar çok karışık gibi mi geldi? Toplam maliyet 76 TL. Antik kent gezmenin keyfini çıkarın devamında. Harika kente değen bir yolculuk oldu.

Seyahatin geri kalanı için :
https://gezino.blogspot.com/p/hayranlik-uyandiran-yapilariyla-egede.html





SÖKE / PRİENE

Söke'de farklı turistik yerlere ulaşmamız için bir aktarma durağı görecek diyebiliriz. Buraya ulaşmak içinde tren aktarması yapacaksınız ayrıca. Yani aktarmalarla dolu bir yolculuk hikayesi bizimkisi. Sabah 7.42'de Basmane'den binip Ortaklar'dan Söke aktarması yapmamız gerekiyor. Saatleri kontrol edip hangi trenlerin aktarması var bilmemiz gerekiyor. Bindiğiniz tren Ortaklardan geçer ama aktarma yoksa Söke'ye gidemezsiniz. 9.42 gibi Ortaklar'dan aktarma yapıp kısa bir süre içerisinde saat 10 gibi Söke'deyiz. Tren istasyonuna yakın otogar konusu burada da mevcut. 5 dakika yürüme mesafesinden sonra gitmek için seçebileceğiniz ilk durak Priene Antik Kenti. Garajdan Güllübahçe otobüsleriyle varış için 30 dakika harcayacaksınız. Antik kent giriş ücreti 6 TL. Kent konum itibariyle yukarıda olduğu için tırmanırken keyifle vakit geçirmeye çalışın sevgili gezginler...





DİDİM / ALTINKUM

Trenle bir noktaya kadar ulaşıp devamında otobüs kullanmak durumunda kaldığımız yerlere en uzun yolculuk süresini Didim'e gitmek istersek yaşıyoruz bu liste içerisinde. Tamı tamına 1 saat 15 dakika yol. "Burada kendinle çelişkiye düşmüyor musun?" diye soranlar ya da düşünler olabilir. Sonuçta tren yolculukları yazımızın  konusu. Elimden geldiğince yolculukları sizin için en az maliyete indirmek ve tren yolculuğu yapmak isteyenlere bir rota çizebilmek benim amacım. Sonuçta büyük ihtimal İzmir'den Didim'e direkt otobüs yolculuğu da yapabilirdim ama trenle gelip başka bir durakta ekledim araya. Dönelim konumuza. Didim yolu çok keyifli, tam bir tatile çıkma günü havasında. Ücret tam 10, öğrenci 8.5 TL civarındaydı ben ziyaret ederken. Bu tür ücretleri de paylaşırken üzerinden zaman geçiyor. En azından ortalama bir maliyet hesaplarsınız kendiniz için. Az bir miktar artar ya da düşer zaten. Didim Seyahat otobüsleri ile yolculuk yapıyorsunuz Didim'e giderken.
Yolculuk sonucu Didim Altınkum plajının 5 dakika ilerisindesiniz.


İZMİR / SELÇUK

Benim uğramaktan bıkmadığım bir nokta Selçuk. İlk gittiğim zaman çok hayran kalmıştım ama birde Selçuk'tan ulaşabileceğim noktalar artınca daha da sevdim bu tarihi ilçeyi. Aydın ve Denizli tarafından trenle ulaşmanız mümkün. İzmir'den trenle başlayan yolculuklarımda da tren Selçuk'tan geçiyor ama İzban hattını da tercih  edebilirsiniz Selçuk için. Tren istasyonu merkezde zaten her yere yakın. Bir minibüs yolculuğu kadar yakın olan yerler ise seyahate heyecan katan cinsten. En yakın ulaşabileceğiniz tarihi noktalar; Ayasuluk Kalesi, St. Jean Kilisesi, İsabey Camii, Bizans Su Kemerleri.

Selçuk seyahatimden kareler :
https://gezino.blogspot.com/p/tarihe-merakl-olun-olmayn-gecmis.html





EFES ANTİK KENTİ

Selçuk'a demiryolu ile ulaştınız ve direkt garaja koştunuz. İlk seçeneğimiz Efes Antik Kenti. Selçuk - Efes arası 3 km. Ben Selçuk'a ilk gittiğimde arabasız Efes'e gitmek zor dediler. Bizimde vaktimiz az, fazla araştırmadan uğrayacağımız başka yerler var diye gidememiştik. İkinci ziyaretimde Efes'e yürüyerek gittim. O kadar yakınmış.Yani bilmediğiniz bir yerde danışacağınız insanların size vereceği bilgilerin doğruluğu önemli. İlk sefer yürüyerek gittik ama Selçuk garajdan minibüsler sizi alıp Efes Antik Kenti'nin önüne kadar bırakıyor. Bu duraklar için bir rota çizerseniz müzekart almanız Efes Antik Kenti ziyaretini de maliyet açısından daha uygun hale getiriyor. Girdikten sonra bu harika antik kentte adımlamanın keyfini çıkarın.

Efes Antik Kenti için ayrıntılı yazım:
https://gezino.blogspot.com/p/aralk-aynda-gunesin-gezmek-icin-sizi.html





ŞİRİNCE KÖYÜ

Selçuk'tan minibüs ile ziyaret edebileceğimiz ikinci alternatifimiz Şirince Köyü. Bilindik bir cümle kurmak istemem ama kaçımız 2012 yılında duyup , merak edip, ziyaret etme isteği uyandırdık içimizde." Ben zaten biliyordum yavvv!" diyenler kurdu zaten cümlesini içinden. Neyse giderken ölçtüm zamanı 19 dakikada varmışız Şirince'ye. 3.50 TL yol ücretiyle köy havasını almak üzere yola çıkabilirsiniz. Artık gezmek ve yapacağınız masraflar size kalmış.





PAMUCAK PLAJI 

Selçuk'tan minibüsle gidebileceğimiz üçüncü alternatifimiz Pamucak plajı. Deniz kıyısında bir gün. Çok da maliyetti olmadan dalga sesleri özet olarak. Günübirlik plaj ziyaretinin rahatlatan ve yoran iki farklı tarafı var. Birincisi; yazın gezmiş yorulmuşsunuz, sıcak sizi bunaltmış. Sıcak kumlardan koşarak kendinizi serin sulara bırakıyorsunuz.  İkincisi kısımda bir de deniz havası yiyip yolun geri kalan kısmını çekmek. Arabayla gidenler nasıl yapar bilmem. Bu yorumum bizim yolculuğumuz için geçerli olabilir. Selçuk'tan minibüsle 10 dakikada 4 TL ücretle plajın girişine kadar gidiyorsunuz. İlk defa gidenler yolda dikkatli bakarsa Efes Antik Şehri'nin yanından geçtiklerini görebilirler. Tesise giriş için kişi başı 2 TL ödemeniz gerekiyor. Tek başınıza bir adet şezlong ve şemsiye kiraladığınızda toplam maliyet 12 TL oluyor. Kum sıcak değilse havlu atıp 5 TL daha tasarruf ederim diyenler burada mı :)

Şirince Köyü ve Pamucak Plajı hakkında anılarım:
https://gezino.blogspot.com/p/egede-doganin-yesilinden-denizin-tuzlu.html





Kısacası bu şekilde yaptığım gezilerden kısa notları sizin için derledim. Günübirlik seyahat şeklinde kendiniz için, fotoğraflardan gördüğünüz yerlerde birkaç saat geçirmenize vesile olabilir miyim bilmem ama umarım yardımcı olabilmişimdir. Bir sonraki yazıda  görüşmek dileğiyle...












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder